Mehmet Bayram: "Primini tamamlayan çiftçimizin mağduriyetleri giderilmelidir"

Emeklilikte yaşa takılan primini tamamlayan çiftçimizin mağduriyetlerini dile getiren Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram üreticinin her zaman yanında olduklarını bir kez daha gösterdi. 

Mehmet Bayram: "Primini tamamlayan çiftçimizin mağduriyetleri giderilmelidir"
06 Aralık 2021 - 12:41
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, çiftçilerin yanında olamaya devam ediyor. Yaptığı açıklamalarda çiftçilerin mağduriyetlerini, sıkıntılarını, sorunlarını ve taleplerini gündeme taşıyan Bayram bu kez de emeklilikte yaşa takılan, primini tamamlayan ve Bağ-Kur primleri ile ilgili açıklamada bulundu. 
Bağ-Kur primleri yüksek olduğunu dile getiren Bayram, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada: “Bağ-Kur primleri 2022’de artırılmamalı ve emeklilikte yaşa takılan primini tamamlayan çiftçimizin mağduriyetleri giderilmelidir. Asgari ücrete gelecek zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primleri de aynı oranda zamlanacak. Çiftçimizin indirime ihtiyacı varken gelecek sene Bağ-Kur primlerine zam yapılmamalıdır. Çiftçi Bağ-Kur primlerinin yüksek olduğunu ve hem ücretlerde hem ödeme şekillerinde değişiklik yapılması gereklidir. 
Girdi maliyetlerindeki artış yaşanan ekonomik koşullardan ve kur artışından dolayı zor durumda olan çiftçilerimize en önemli ödeme kalemlerinden biri olan Bağ-Kur primlerini ödemeyi zorlaştırıyor. Bu nedenle en düşüğü 913,80 lira olan primlerin düşürülmesi Çiftçimize çok büyük rahatlama getirir fakat asgari ücrete gelecek zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primleri de aynı oranda zamlanacak. Çiftçimizin indirime ihtiyacı varken gelecek sene Bağ-Kur primlerine zam yapılmaması devletimizden beklentimizdir.
Düzenli primi ödeyebilen çiftçimize de teşvik edici adımlar atılması gerektiğini belirtmek isterim Bağ-Kur primini düzenli ödeyenler için 2016'dan beri devam eden yüzde 5'lik indirimin yüzde 10'a çıkarılması çiftçimiz adına talebimizdir.
Emeklilikte yaşa takılan üreticilerimiz büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Bağ-Kur hizmet yılında 25 yıl (9000) iş gününü tamamlayan çiftçilerimiz prim gün sayısını tamamlasalar da yaşa takıldıkları için emekli olamazlarsa bile prim ödemeden muaf tutulmaları için yasal düzenlemenin yapılması devletimizden çiftçilerimiz adına beklentimizdir.
Bağ-Kurlu olan çiftçilerimiz bu konuda büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Örneğin 1990 yılında girişi olan bir çiftçimiz yaklaşık 11 bin gün prim ödemeye devam etmesi ve halen emekli olamaması çiftçilerimizin mağdur olduklarının bir kanıtıdır.
Devletimiz özellikle Bağ-Kurlu çiftçi ve esnafın bu durumunu yaşanan ekonomik sıkıntıları göz önüne alarak yaşa takılanların emekli olamazlar ise bile 25 yılı dolduran çiftçi ve esnafın prim ödemelerini durdurup emekli olacağı süre içinde sağlıktan yararlanacağı yasal düzenlemeler yapılarak primini öderken zorluklar çeken çiftçimiz ve esnafımız adına devletimizden beklentimizdir.
Emeklilikte yaşa takılanalarla ilgili durum değerlendirmesi yapılırken Bağ- Kurlu olanların haksız mağduriyetleri göz ardı edilmemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum