Aygül Kol

Aygül Kol


İRADE ve ÖZ HAKİMİYET

18 Mayıs 2022 - 17:49

Düşüncelerimiz ve eğilimlerimiz; irademizle oluşur. Dolayısıyla irademizin karakterimiz üzerindeki etkisini inkâr edemeyiz. Diğer taraftan tüm başarısızlıklarımızın tek bir nedeni var; o da irade zayıflığıdır. İrade zayıflığına neden olan en önemli faktörlerden birisi de strestir. Stresin vücutta doğrudan etkilediği kısımlardan biri de, beynimiz ve sinir sistemimiz. Özellikle beynimizde iradeyi yöneten kısmı fazla kortizol salgılanmasından etkilenir. 
*
İrade Terbiyesi adlı kitabında Jules Payot kendi hayatından aktardığı örnekleri ve başka düşünürlerin tespitlerini de kullanarak İnsanın İrade zayıflığıyla nasıl mücadele etmesi gerektiğini anlatıyor. Öncesinden de bahsettiğim gibi başarısızlık söz konusu olduğu zaman tembellikten de kaynaklanan strese neden oluyor. Biz irademizi kontrol edemediğimiz sürece dürtülerimiz de şekillenmez. İradesizliğin bedelini ağır bir şekilde ödemek zorunda kalırız.

İradeye sahip olmamız gereken konularda en dikkat etmemiz gerekenlerden birisi de planlardır. Planlar oluşturmalı, sabırlı olmalı, daima uzun süreli hedeflerimize sadık kalmalıyız. Çünkü iradenin düşmanı, tembelliktir. Bu konu bizim psikolojimize de etki eder. Her alanda davranışlarımızı ve düşüncelerimizi ayarlayabilmemiz için irademizi iyi kullanmalıyız.
*
Herkes özgür olmak ister fakat özgür olduğumuz zamanda kendimizi ve irademizi kontrol etmek de önemlidir. Gerçek özgürlük, iradeye hakim olabilmektir. Özgür olmak, gerçekten kusursuz bir öz hakimiyet gerektirir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum