Esra Akpınar

Esra Akpınar


RENKLER PSİKOLOJİSİ

26 Aralık 2022 - 12:17

Renklerin psikolojik etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Farkında olmasak da hayatımızın her alanında olan renkler bilinçaltımızı etkileyip, bize bazı mesajlar veriyor. Aslında renkler güçlü bir iletişim aracıdır. Evimizin renklerinden, giydiğimiz kıyafetlere kadar yaşamımızda tercih ettiğimiz her renk iletmek istediğimiz mesajları aktarıyor. İnsanlara kimi renkler heyecan verirken, kimi renkler ciddiyeti çağrıştırıyor. Renklerin bizde uyandırdığı duygular, düşünceler kişisel deneyimimizle, anılarımızla, kültürümüzle ilgilidir. Gelin renklerin psikolojik etkilerini birlikte inceleyelim;
Kırmızı
Dikkat çekici, duygusal yoğunluğu artıran bir renktir. Kırmızı renk kan rengidir, asırlar boyu tehlikenin simgesi olmuştur ve trafik ışıklarında “dur" sinyali olarak kullanılmasının da sebebi budur. Kırmızı rengi tercih eden insanların kişilik analizlerinde güç ve iktidara düşkün oldukları bulunmuştur. Bu insanlar hırslı, iştahlı, arzulu, girişken ve liderdirler. 
Mavi
Yalnızlığı, üzüntüyü, bilgeliği, depresyonu, sadakati ifade eden bir renktir. Mavi yemek konusunda iştah kapatıcıdır ama mavi ile boyanmış ortamlar verimliliği artırır. Mavi kalemle yazılan yazılar hafızada daha çabuk ve kalıcı yer almaktadır. Mavi rengi tercih eden insanların kişilik analizlerinde toleranslı, hoş görülü, anlaşma yanlısı oldukları bulunmuştur. 
Sarı
En çok yoran renk olan sarı beynin sol lobuyla yani mantıksal tarafıyla uyumlu olabildiği için aklın ve zekanın rengi olarak bilinir. Bu yüzden fosforlu kalemlerde, not defterlerinde daha çok tercih edilir. Sarı güneş ışığı gibidir, kendinizi iyi hissetmek için orda olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz. Sarı rengi tercih eden insanların kişilik analizlerinde özgür, bağımsız, enerji oldukları bulunmuştur.
Yeşil
Doğayı, yaşamı, gençliği, ümitleri simgeleyen yeşil renk gözler için en rahat renktir ve sakinleştiricidir. Yeşil rengi tercih eden insanların kişilik analizlerinde kendilerine çok değer veren, doğru bildiğinde ısrarcı, otoriter oldukları bulunmuştur. 
Siyah
Bir taraftan karanlık, suç, yas ve kötülüğü ifade ederken bir taraftan da sadakat, dayanıklılık, asalet, güç ve bilgeliği ifade eden bir renktir. 
Turuncu
Arkadaşlığı, başarıyı ve güveni ifade eden turuncu rengin sıcak bir enerjisi vardır. Turuncu rengi tercih eden insanların kişilik analizlerinde dışa dönük, her zaman hareket halinde, maceracı oldukları bulunmuştur.
Beyaz
Saflığı, temizliği, masumiyeti simgeleyen beyaz renk eşitliği, adaleti, dengeyi sağlar. 
Mor
Asaletin rengi olan mor lüks hayat, zenginlik ve zarafeti ifade eder. Romantizmi, duygusallığı, tutkuyu çağrıştıran mor rengi insanlar gösteriş için kullanabilir. Mor rengi tercih eden insanların kişilik analizlerinde hayal gücü yüksek ve yüksek idealleri olduğu bulunmuştur.
Kahverengi
Toprağın rengi olan kahverengi sağlam ve güvenilir bir his verir. Durağanlık, olgunluk ve güvenirliği ifade eder. 
Pembe
Romantik ve narin bir renk olan pembenin sakinleştirici bir etkisi vardır. Pembe renk koşulsuz sevgiyi, umudu ve her şeyin yoluna gireceğini ifade eder.
Birbirinden farklı anlamlar taşıyan bu renkler hayatımızın her köşesine etki ediyor. Gökkuşağının ihtişamlı renkleri, ilkbaharın yeşili, kışın beyazı, elmanın kırmızısı, denizin mavisi ve daha birçok renk hayatımızı güzelleştirdiğinin farkında olmamız dileğiyle.










 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum