Şeymanur Hilal Yıldız

Şeymanur Hilal Yıldız


ÇÖZÜM YERİNE ŞİKAYET

21 Kasım 2021 - 18:45

Günümüzün en büyük sorunlarından biri çözüm üretmek yerine şikayet etmek. İnsanlar başlarına gelen en ufak bir sorunda dahi onu çözebilecekken 'neden bu benim başıma geldi' diyerek ortada çözülmeyecek bir sorun varmış gibi davranıyorlar. Bu insanların beklentileri çevresindendir, kendinden değil. Kendini keşfedemediği için çözüm bulamayacağını sanıp etrafındakilerden beklentide bulunur. Kendini tanıyamayan insan, çevresinden nasıl bir çözüm gelirse gelsin bunu uygulayamaz, kendi hayatına entegre edemez. Sürekli yakınma halinde olan kişiler sorunlarını çözebilmek bir yana dursun, kendilerine daha fazla sorun yüklediğini fark etmezler.  Yakınmayı, sızlanmayı, sürekli memnuniyetsiz olmayı yaşama biçimi haline getiren insanlar mutluluğu bulmakta zorlanacakları için hayatlarını boşa harcayaklar. Çünkü hayatlarından olan en ufak şeylere bile sürekli hayıflanan insanlar çözüm bulamadıkça bir çıkmaza girip hayattan zevk alamazlar. 
Bir süre sonra aslında amaçlarının çözüm aramak olmadığını anladıklarında bu şikayetlerinden hoşnut olmaya başlıyorlar. Bu insanların bir süre sonra sadece kendilerini değil çevresindeki insanları da karamsarlığa sürüklediği görülür. 
Bu konuda Doğan Cüceloğlu hocamızın "Karşımdaki kişi sorunu çözüm üretme değil, bir şikayet tavrı içindeyse derin bir nefes alıp yutkunuyorum. O kişi hayatını israf ettiğinin farkında değil." cümlesi yukarıda anlattıklarımı destekler nitelikte.
Sürekli okuldan şikayet eden birisinin başarılı olması, sürekli arkadaşlarından şikayet eden birisinin sağlam arkadaş ortamının olması beklenemez.
Bu memnuyetsizlik halinin en büyük sebebinin "şükretmemek" olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğu durumun iyi yanlarını görüp kötü yanlarını iyileştirmeye çalışmak yerine sadece kötü olana odaklanıp şükretmemek insanları bu memnumiyetsizliğe sürüklüyor.
Elbette hiç şikayet etmemek de mümkün değil. İnsanlar mutlaka bir şeylerden şikayet edecektir ama bunu nasıl yaptığı ve ne sıklıkla yaptığı önemlidir. Şikayet ettiğin şeyi kendine uygun, mantıklı yollar bularak çözecek eğilimdeysen bu sana zarar vermez ama eğer şikayet ettiğin konuyu kabul edip onla yaşamaya mecbur gibi davranırsan bu zarar verir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum