Başak Öztekin

Başak Öztekin


ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM SORUNSALI

17 Ekim 2021 - 21:45

Yirmi birinci yüzyılın küresel felaketlerinden biri olan Covid–19 pandemi süreci tüm dünya ülkelerini olduğu gibi ülkemizi de uzun bir süre etkisi altına aldı.  Pandemi süreciyle başlayan karantina uygulamaları ise insanların hem sosyal hem de iş yaşamını belirli bir süre kesintiye uğrattı. Bu süreç içinde okulların kapanması ve eğitimin kesintiye uğraması sonucu bizlere oldukça uzak bir kavram olan çevrimiçi eğitimin hayatımıza dâhil olması da tabii ki kaçınılmaz oldu. Böylelikle olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönlerinin de bulunduğu çevrimiçi eğitimin beraberinde getirdiği birçok sorunu kucaklamış olduk. 
Bu sorunların en önemli nedenini, öğrencilerin çevrimiçi eğitime ulaşma düzeylerinden doğan farklılıklar oluşturuyor demek bence hiç yanlış olmayacaktır. Ailelerin maddi imkânsızlarından kaynaklı birden fazla çocuğa çevrimiçi eğitim sunamaması durumunda bu yeni yönteme uyum sağlamaya çalışan öğrenciler ile çevrimiçi eğitime ulaşması kolay olan öğrenciler arasında büyük kopukluklar yaşandığı gerçeği göz ardı edilemezdi.
Peki ya öğretmenler? Teknolojiden uzak kalmış, kendisini zaman içerisinde güncellememiş öğretmenlerimizin yanlış uygulamaları ise bize sunulan çevrimiçi eğitimin aslında ne kadar yetersiz kaldığını gösteren bir diğer taraf oldu. İşte bu ve bunlara benzer yetersizlikler sebebiyle çevrimiçi eğitimlerde gerekli eğitimi alamayan öğrenciler, yüz yüze eğitime geçildiği zaman farklı seviyelerdeki öğrencilerin bulunduğu bir sınıf ortamı oluşturdular.  Kimi öğretmenlerimiz bu sorunun farkında olarak durumu toparlarken kimi öğretmenlerimiz de bu olumsuz sonuçlara ne yazık ki göz yumdu. Bu öğretmenlerimizin ise mesleki kutsiyetten giderek uzaklaştığını düşünmemek elde değil.
Sonuç olarak yüz yüze eğitime geçildiğinde farklı kademelerde, farklı seviyelerdeki öğrencilerden oluşan bir sınıf ortamıyla karşı karşıya kalmak istemiyorsak çevrimiçi eğitimin olumsuzluklarını ortadan kaldırmak ve öğrenciler arasındaki açığı kapatmak gerekir. Bu açığın kapanması için hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin gerekli çabadan daha fazlasını sarf etmesi gerekmektedir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 13 Yorum
  • Serhat
    2 yıl önce
    Bir öğretmen olarak bu yerinde ve gerçekçi tespitlerine sonuna kadar katılıyorum. Medeni cesaretini kutlar başarılarının devamını diliyorum.
  • Başak Öztekin
    2 yıl önce
    Teşekkürler Serhat hocam.
  • Sena nur çermik
    2 yıl önce
    Çok doğru bir yere vurgu yapan başarılı bir yazı ellerinize sağlık
  • Dilek tekeş
    2 yıl önce
    Güzel bir yazı olmuş tebrik ederim.
  • Emre can
    2 yıl önce
    Çok doğru bir konuya deyinmişsiniz tespitlerinizin devamını beklerim sağlıcakla...
  • Dilara özsoy
    2 yıl önce
    Güzel bir deneme olmuş. Gerekli noktalara değinilmiş. Yüz yüze eğitimde ki çoğu sorunumuzun çevrimiçi eğitime de yansıdığı bir gerçek.
  • Selda öztekin
    2 yıl önce
    Yüreniye kalemime sağlık çok güzel olmuş,bu yolda başarılar dilerim.
  • Merve Tekeş
    2 yıl önce
    Çok başarılı bir yazı olmuş olduğumuz süreci gayet güzel açıklamışsınız Başak hanım teşekkür ederiz
  • Baran Bayhan
    2 yıl önce
    Tebrikler kalemine sağlık
  • Doğukan Gürses
    2 yıl önce
    Bence çok doğru bir yere değinmişsiniz, Başak hocam... Tespitleriniz çok doğru
  • Başak Öztekin
    2 yıl önce
    Teşekkür ederim Doğukan hocam
  • Kasım Karataş
    2 yıl önce
    Tebrikler. Gayet güzel tespitler.
  • Başak Öztekin
    2 yıl önce
    Teşekkürler hocam