Esra Akpınar

Esra Akpınar


İNSANIN ANLAM ARAYIŞI

08 Ağustos 2022 - 10:38

Keşke daha önce okusaydım dediğim bir kitaptan bahsetmek istiyorum size. Toplama kampının tutukluları arasında yer alan işçi ve doktor olarak zor zamanlardan geçmiş Viktor E. Frankl’ın kampta yaşadıkları ile savaş sonrasında geliştirdiği “logoterapi” tedavi yönteminin anlatıldığı “İnsanın Anlam Arayışı” isimli kitap.
Toplama kampında çok saatler uykusuz, yemeksiz, fiziksel ve psikolojik işkencelere maruz kalan tutsaklar yakınlarından bir haber almadan yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ve bir psikiyatr gözüyle kampta yaşanılanları gözlemleyen yazar hayatta kalmanın sağlıklı olmayla doğrudan bir ilişkisinin olmadığını fark ediyor. Ve yazara göre hayatta kalanları hayatta tutan üç neden olduğunu savunuyor. Bunlar bir üretimde veya işte bulunarak, bir şeyi deneyimleyerek yani insanlarla etkileşime girerek ve kaçınılmaz olan ıstıraba karşı bir tavır geliştirerek.
İnsanın önündeki en büyük sorumluluklardan birisi yaşamda bir anlam ve amaç bulmaktır. Hayatın anlamı insandan insana, günden güne ve hatta saatler içinde değişebilir. Önemli olan o anki yaşamın özel anlamıdır. Temel olarak insanın kendine, hayatın anlamının ne olduğunu sormak yerine bu sorunun sorumlusunun kendisi olduğunu anlaması gerekir.
Yaşamın anlamı varsa, ıstırap ve ölümün de anlamı vardır. Istırap, ölüm kaçınılmazdır ve yaşamın anlamı ıstıraba, ölüme rağmen hatta onların sayesinde bulunabilir. Hayatta kalmak acıda bir anlam bulmaktır. Nietzsche’nin dediği gibi ‘yaşamak için bir nedeni olan insan her türlü nasıla katlanabilir.’
Kitabın ikinci kısmında anlatılan logoterapiye göre kişinin kendi yaşamında bir anlam bulma çabası, insandaki temel motivasyon gücüdür. Logoterapi, danışanın kendi sorumluluklarının tam olarak farkına varmasını sağlar. Logoterapi aslında bir ressamdan ziyade göz doktorunun işine benzer. Yani ressam bize kendi gördüğü şekliyle dünyanın resmini aktarırken, göz doktoru dünyayı gerçekten olduğu gibi görmemizi sağlamaya çalışır. Logoterapi de danışanın görme alanını genişleterek, olası anlamların tamamının görülebilir olmasını sağlar. 
Son sözü kitapta geçen ve beni düşündüren alıntıyla Viktor E. Frankl’e bırakalım:
“Hâlihazırda ikinci kez yaşıyormuşçasına ve ilk seferinde, şimdi olduğu gibi yanlış hareket etmek üzereymişsiniz gibi yaşayın!” 



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum