Esra Akpınar

Esra Akpınar


PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

12 Temmuz 2022 - 09:42


Yaşamımız boyunca bizi derinden etkileyen birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalabiliriz. Sevdiklerimizi kaybetmek, ağır hastalık geçirmek veya iflas gibi durumlar olabilir. Bunun gibi durumlarda insanların verdikleri tepkiler çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliğin başlıca nedeni sahip olduğumuz psikolojik sağlamlıktır. 
Psikolojik sağlamlık; zor, stresli durumlarda olumlu sonuç elde edebilme, gelişimi devam ettirebilme, güçlüklere pozitif bir şekilde uyum sağlayabilmedir. Aslında kendi kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücüdür. Bunun mümkün olmadığında ise yardım isteyebilme becerisidir. Olağanüstü bir özellik değil, koruyucu ve geliştirici faktörler desteklendiğinde insanları karşılaşabilecekleri risklere karşı donanımlı hale getirecek ve sonradan kazanılan bir özelliktir. Hacıyatmaz oyuncağı gibi düşünebiliriz aslında. Hacıyatmaz oyuncağı darbe yese de kendiliğinden ayağa kalkmaktadır. Psikolojik sağlamlık da tam olarak budur. 
Mesela gözlerini kaybetmesine rağmen Âşık Veysel'in sayısız eserler üretmeye teşvik eden şey psikolojik sağlamlığıdır. 
Psikolojik sağlamlığı yüksek bireylerin farkı yaşadıkları zorlayıcı olayın aynı zamanda onları sağlamlaştıran şey de olmasıdır. Bu bireyler yaşamın zor ve acı yönlerini kabul ederek bu duygularla iyileşme yolu ararlar. 
Psikolojik Sağlamlık Nasıl Geliştirilir?
Yaşadığımız ortam, kurduğumuz sağlıklı ilişkiler, eğitim-ekonomi-sağlık durumumuz, kişisel gelişim çabamız, umut, iyimserlik, olumlu bir çocukluk geçirme, öz yeterlilik, yaşam doyumu, ilgi alanlarımız, yeteneklerimiz, hobilerimiz ve en önemlisi de yaşam deneyimlerimiz psikolojik sağlamlığımızın gelişimi için koruyucu faktörlerdir. Bu faktörlerin gelişimi psikolojik sağlamlığımızın da gelişimine katkı sağlar. 
Psikolojik sağlamlık, zor durumların içinde bir mucize gizli olduğunu kabul edebilmektir ve önemli olan düşmemek değil düştükten sonra kendi ellerinden kendi tutarak umutla yola devam edebilmektir. Yolunuz umut dolu olsun…

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum